Yağ Bazlı Boya Lekeleri Nasıl Çıkar?
Bugünkü yazımızda yağ bazlı boya lekeleri nasıl çıkar konusuna değineceğiz. Belli başlı zamanlarda evlerimize yeni bir renk dokunuşu yapmak isteriz. Boya yapmanın kolay bir iş olduğunu düşünseniz de bunun için eline fırçayı alıp boyamaya başlamaktan sonra çok daha fazlası gerekiyor. Genellikle işe başlamadan önce lamba, zemin ve mobilyalara boya damlama riskine karşı bütün evi gazete kağıdı veya eski çarşaflarla korumak için kaplarız. Peki ya kıyafetler? Yağ bazlı boya lekeleri nasıl çıkar diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Birçok boya türü vardır. Bazılarının lekesi daha kolay bazılarınınki ise daha zor çıksa da Peros tüm lekelerin çıkarılması konusunda uzmandır. O halde gelin hep beraber yağ bazlı boya lekeleri nasıl çıkar göz atalım.
Yağlı boyayı kıyafetten ne çıkarır ?
Giysimizdeki yağlı boyayı temizlemek için kullanacağımız inceltici ne olursa olsun bunların toksik malzemeler olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle işlemin uygulanacağı odanın penceresini açmanın ve ortamı havalandırmakla beraber, işlemi uygularken eldiven ve maske kullanmanız daha da sağlıklı olacaktır.
Öncelikle kıyafetinizi kullanılmayan eski bir temiz bir örtünün üzerine koyun, terebentin ile kıyafetteki kuru boya lekesinin bulunduğu alanı nemlendirdikten sonra boyayı yumuşatabilirsiniz. Bu işlemlerden birkaç dakika sonra bir bıçak veya palet yardımı ile giysinin boyasını nazikçe kazıyabilirsiniz. Fakat bunu yaparken giysinin temiz kalan diğer kısımlarının lekelenmemesine özen gösterin. Bundan sonra çamaşırınız beyaz renk ise Peros Matik Göz Alıcı Beyazlar Toz Deterjanı ile ya da kıyafetleriniz renkli ise Peros Matik Canlı Renkler ile çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkayarak lekenin çıktığını göreceksiniz.
Kurumuş yağlı boyayı ne çıkarır ?
Yağ bazlı boyadaki kuru lekelerin çözülmesinde en etkili ürün terebentindir. Kullandığınız boyaya göre uygulanabilecek daha güçlü ve daha az etkili farklı incelticiler mevcutta vardır fakat bunların arasında kıyafetlerinize en az zarar verecek olan terebentindir.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir. Kimyasal bir çözücü kullanıyorsanız, önce yüzeyin küçük bir bölümüne test etmekte fayda vardır.
Halıdan çıkarmak için lekeye terebentin sürün ve boya halıdan çıkıncaya kadar temiz bir bezle kurulayın. Nazik şekilde fırçalama işleminden kaçınmayı unutmayın, çünkü bu sadece boyanın yüzeye daha derin bir şekilde işlemesine neden olacaktır. Boyanın çoğu gittiğinde son aşama olarak Peros Matik Beyazlar ve Renkliler Toz Deterjanından bir çorba kaşığını iki bardak soğuk suyla karıştırdıktan sonra kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullanabilirsiniz; lekelerin kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Kurumuş plastik boya nasıl çıkar ?
Plastik boyalar kuruduktan sonra çıkartılması neredeyse imkansız olan boya çeşitlerindendir. Boya lekesi eğer kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, tinere veya alkole batırılmış temiz bir bez ile temizlenebilir. Kurumuş yağlı boya lekesi her ne kadar dayanıksız görünsede kuruyunca size zorluk çıkarabilir. Öncelikle, kurumuş plastik boyanın artıklarını bir spatula yardımıyla yaymadan yüzeyden alın. Temiz bir bezi sıcak su yardımı ile ıslatarak bölgeyi ovalayın. Son aşama olarak Peros Bulaşık Deterjanı ürünü biraz döküp beklettikten sonra lekeli bölgeyi kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Kurumuş yağlı boya lekesi nasıl çıkar?
Yağ bazlı bir boya lekesi kuruduğu zaman çıkarılması neredeyse çok zordur. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düştüğü vakit nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz. Boya ahşap bir yüzey üzerinde kurumuşsa, boyayı güzelce zımparalayın, ardından kalanını çıkarmak için boya çıkarıcıyı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda yüzeydeki yağlı boyayı ısıtabilir ve ardından eriyeni kazıyabilirsiniz. Sert ağaç ve linolyum için güvenli olan işlem yüzeyi mineral ispirtolarla ovalayarak artıkları giderin. Bundan sonraki son işlem olarak Peros Sert Yüzeylere Uyumlu Çamaşır Suyu ürününü lekelenen yerin üstüne dökerek biraz yumuşamasını bekledikten sonra ılık su ve nemli biz yardımı ile bölgeyi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.