Yağ Lekeleri Nasıl Çıkar?
Günlük hayatımızda zorlu yağ lekeleri ile karşılaşabiliriz. Motor yağı lekeleri, yemek yağı ve gres yağı gibi farklı yağ çeşitleri vardır. Günlük hayatımızda en çok mutfakta karşılaştığımız yağ lekeleri yemek yağlarıdır. Yemeklerimizi yaparken üzerimize yağ lekelerinin sıçrama ihtimalini düşünerek yeni yemek tarifleri denemekten kaçınabiliyoruz. Yemek yapmaya başlamadan önce temizliğini düşünmek hepimizin karşılaştığı sorunlardandır. Her yemek bir emek ister. Mis kokulu güzel yemeklerimizi, sunumlarımız ile tamamlamak isteriz. Mesela masa örtüleri; şık masa örtülerimizi sadece misafirlerimiz geldiğinde ortaya çıkarmamızın temelinde yatan tek sebep, yemek sırasında oluşabilecek bir veya birkaç yağ lekesinin masa örtülerimize gelmesinden çekinmemizdir. Bu zor ve inatçı lekeleri çıkarmak için ise farklı çözüm yöntemleri mevcuttur. Peki, yağ lekeleri nasıl çıkar? Hadi gelin yazımızda bu konuya açıklık getirelim.
Yağ Lekesi Hangi Deterjan Çıkarır?
Leke oluştuğu anda ne kadar çabuk müdahale edilirse o kadar iyidir. Kıyafetinize tereyağı, yemek veya katı bir yağ çeşidi döktüyseniz, ilk iş olarak bir bıçak yardımıyla bulaşan yağlı bölgenin fazlasını bastırmadan, nazikçe kazıyarak alın. Bunu yapmadan yağlı lekeli olan bölgeyi peçete, bez gibi şeylerle temizlemeye çalışırsanız yağı kumaşa yayarak daha fazla bulaşmasına neden olabilirsiniz.
Yağlı lekeleri su ile silmeye çalışmayın. Yağlar suda çözünmediği için bu yöntem lekeyi yaymaktan başka bir işe yaramaz. Onun yerine lekeli olan alanın üzerine ve altına bolca pudra, un ya da nişasta dökerek bir süre bekletin. Bu maddeler yağı emerek lekeyi daha kolay temizlemenize yardımcı olacaktır.
Bu işlemin ardından fazla yağdan kurtulduktan sonra lekenin üzerine Peros Matik Toz Deterjan ürününü çok az yerleştirin ve direkt makinede yıkayın. Peros Matik’in molekülleri, Co-Granül enzim teknolojisi sayesinde lekeleri daha kolay çıkarır, renkleri korur.
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
İnsanlar kurumuş yağ lekesi ile hayatının birçok döneminde sıkça karşılaşmıştır. Özellikle inatçı ve güç yağ lekelerini çıkarmak çoğu zaman zorlu olabilmektedir. Bu durum hem farklı kıyafetlerde hem de birçok eşyada söz konusu olabilir. Böyle durumlarda ise birçok kişi kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını merak ediyor.
- Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır.
- Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız.
- Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız. Böylelikle yağ lekesi bulunan yüzeye zarar vermeden temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Eğer yağ lekesi salçalı bir yağ lekesi ise karbonatın içerisine Peros Bulaşık Deterjanı ürünlerini ekleyerek mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Sıvı Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yemek yaparken sıklıkla kullanılan sıvı yağ, zaman zaman etrafa, kıyafetlere veya halıya sıçrayarak çıkarması güç lekeler bırakabilir. İnatçı lekelerden biri olan sıvı yağ lekesi, doğru yöntemle temizlenmediği takdirde eşyaların ömrünü kısaltır. Hatta çok sevdiğiniz kıyafetinizle vedalaşmanıza bile neden olabilir. Yağ lekesini kolayca çıkarmak için uygulamanız gereken yöntemleri sizlerle paylaşacağız. Ancak kıyafete veya halıya bulaşan yağ lekesine müdahale etmek için, çok uzun süre bekletmemeye çalışın. Yağ lekesine ne kadar kısa sürede müdahale ederseniz, temizlenmesi de o derece kolay olacaktır.
Tuz, özellikle yağ lekesi yeni oluştuğunda hemen uygulanması gerekilen yöntemlerden biridir. Lekenin üstünü sofra tuzuyla kaplayın ve 10 dakika boyunca bekletin Daha sonra ılık suyla tuzu nazikçe çıkarın. Lekenin üzerine Peros Matik Toz Deterjanı dökün ve 10 dakika daha bu şekilde bekletin. Son işlem olarak hemen ardından kıyafetinizi düşük dereceli uygun programlı çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Tuz, lekeyi kumaştan kaldırır. Peros deterjan ise tuz lekesini önleyerek güzel sonuçlar ortaya çıkarır.